Источни Петак слава на Какову, манастир Хиландар и Света Гора
08.-13. мај 2013.  ***  6 дана – 4 ноћи

 

1. дан, СРЕДА / Полазак из Новог Сада у 16 часова са паркинга испред хотела Сајам. Полазак из Београдa са паркинга Сава Центра у 17.30 часова. Вожња према Грчкој, са успутним паузама.

2. дан, ЧЕТВРТАК / Долазак у раним јутарњим часовима Солун (око 7 часова). Обилазак цркве светог Димитрија са поклоњењем његовим моштима. Слободно пре подне до 10, 30 часова. Обилазак српског војног гробља Зејтинлик. Око 11,30 полазак за Јерисос са успутним обиласком манастира Суроти ( око 25 км од Солуна) са гробом чувеног светогорског старца Пајсија, градића Арнеа и Стагира и паузом за ручак у Продромосу.
Око 17 часова пауза уз кафу и ратлук на метоху манастира Хиландар, Каково, 7 км од Јерисоса.
Поподне смештај у хотелу у Јерисосу. Договор око ходочашћа на Свету Гору и подела ходочасника у групе. Слободно вече и ноћење.

3. дан, ПЕТАК / Присуство и учешће у програму славе метоха Каково ИСТОЧНИ ПЕТАК.
Поред великог броја поклоника из Србије, слави присуствује и неколико стотина Грка којима је обележавање славе посебна атракција. Тог дана на Какову се налази и већи број хиландарских монаха на челу са Игуманом. Након славе слободно поподне и вече.

4. дан СУБОТА / У 9.50 часова укрцавање на брод и полазак на Свету Гору Атонску.
ПРВА ГРУПА – око 11 часова пристајање у Хиландарску луку Јовањица. По искрцавању, превоз аутобусом до манастира Хиландар. Након смештаја шетња (3км) обилазак манастирског комплекса до Хрусије, Самарије, пирга св.краља Милутина и Скита св.Василија на обали мора. Обилазак манастира Есфигмен и посета пећини св. Антонија Печерског, оснивача Печерске лавре у Русији. Шетња кроз нови хиландарски виноград. Повратак у манастир, вечерња служба у оквиру које ће се износити и целивати свете мошти. Поклоњење и целивање чудотворне иконе Богородице Тројеручице  и прусуствовање читању акатиста икони пресвете Богородице Тројеручице, вечера у трпезарији св. краља Милутина. Ноћење.
ДРУГА ГРУПА – плови до главне светогорске луке Дафне. По искрцавању превоз аутобусом до средишњег и главног места Свете Горе Кареје. Смештај у Хиландарском конаку или Сент Андрејском Скиту. Обилазак Кареје, Протатске цркве и манастира Кутлумуш у непосредној близини. Поподне обилзак минибусом манастира Ивирон, Каракал, Филотеј и Богородичиног извора.* Ноћење.
* Група може на лицу места договорити и другачији обилазак с обзиром да се у истом подручју налазе и манастири Пантократор и Ставроникита.

4. дан, НЕДЕЉА
ПРВА ГРУПА – у  раним јутарњим сатима присуствујемо богослужењу са братством манастира Хиландара, а после службе заједнички ручак у трпезарији св. краља Милутина. После краћег одмора обилазак и разгледање манастира: бунар Светог Саве, лоза Светог Симеона, костурница, књижара манастира у којој се могу купити Хиландарска издања, књиге, тамјан, иконе, свеће, вино и слично. У  10,20 превоз до луке Јовањица укрцавање на брод и пловидба до луке Дафне. Даљи програм исти као Друга група претходни дан.
ДРУГА ГРУПА – у  раним јутарњим сатима присуствујемо богослужењу са братством Сент Андрејског Скита и заједнички ручак. Обилазак Испоснице Светог Саве у Кареји и око 10,20 полазак аутобусом за луку Дафне. Пловидба до Хиландарске луке Јовањица и даљи прогам исти као Прва група претходни дан.

5. дан, ПОНЕДЕЉАК / ПРВА и ДРУГА ГРУПА имају исте програме као претходни дан с тим што се у луци Јовањица на броду обе групе састају и заједно излазе са Свете Горе око 14 часова.
Окупљање у Јерисосу, освежење и у долазак у поподневним сатима до Какова, метоха манастира Хиландара по благослов за пут. Вечера по преласку Македонске границе, код Ђевђелије, у Мрзенцима, ресторан Јавор. Потом наставак пута ка Србији.

6. дан, УТОРАК / Долазак у Београд и Нови Сад у раним јутарњим часовима, у зависности од услова на границама.

ПРОГРАМ ЗА ЖЕНЕ:

И док мушкарци бораве на Светој Гори жене и имају свој богат програм. Поред свакодневне могућности да бораве на Какову организован је и обилазак манастира Свете Лидије код Аспровалте, манастира Ормилија, Пећинске капеле Светог Павла, Уранополиса са обиласком граничног зида са Светом Гором и најлепши излет крстарење бродом дуж Свете Горе са погледом на осам манастира, броје келије и светогорске Пустиње у подножју планине Атос. Три ноћи у Јерисосу.

Минималан број путника за реализацију програма је: 35 особа

 

ЦЕНА АРАНЖМАНА ПО ОСОБИ: 265 еура

 

У цену аранжмана улази:

Превоз аутобусом високе туристичке класе, дијамoнтири (дозвола за улазак на Свету гору), карте за брод, ручак, вечеру и конак у манастиру, вечера у ресторану Јавор у Мрзенцима код Ђевђелије, услуге по програму, услуге пратиоца групе из агенције и организација аранжмана.

У цену аранжмана не улази:

Путно здравствено осигурање (је обавезно, плаћа се у агенцији – цена око 1,3 еур дневно по особи – обавезно донети копију прве стране пасоша) – особе старије од 65 година осигурање плаћају 2.6 еур дневно, ланч пакет (који је обавезан –исти се припрема у Јерисосу пре уласка на брод, по препоруци вође групе), индивидуални трошкови, сви трошкови који нису предвиђени програмом. ПОСЛЕДЊИ РОК за пријаву је 15 дана пре поласка на пут или до попуне места

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

*Аранжман је платив у динарској противвредности, по курсу пословне банке на дан уплате.
*Приликом пријаве за путовање, резервације, плаћа се 40% цене аранжмана. Остатак најкасније 7 дана пред пут.
*Агенција задржава право корекције цене и програма у случају мањег броја пријављених учесника од планираног, као и промене калкулативних елемената. *Агенција задржава право отказа аранжмана најкасније 5 дана пре почетка путовања.
*Oрганизатор путовања не сноси одговорност за евентуалне другачије усмене информације о програму путовања. 
Примењују се Општи услови туристичке агенције Поклоник усаглашени са Законом у туризму.

Због специфичности уласка на Свету гору, који је могућ једино са мора, због временских прилка (буре), постоји могућност да брод не плови на Свету Гору. У том случају планирано је ноћење у хотелу. Тога дана, уместо планираних дешавања на Светој гори, група ће посетити манастир Св. Лидије у Аспровалти, цркву посвећену апостолу Павлу и Арестотелов парк у Стагири.
Агенција сноси накнадне трошкове везане за превоз а путници су у обавези да доплате хотел на лицу места око 15 еур по особи, са претпоставком да ће наредног дана време дозволити одлазак на Свету гору.

 

Prethodna strana

© 2018 FENIX VICTORY group

FENIX VICTORY group • Vojvode Mišića 13 • 35250 Paraćin • Tel: +381 065 817 48 31 • fenixvictorygroup@gmail.com